Hoe werkt een warmtepomp?

In deze tijd van het jaar is het belangrijk om te weten hoe je jouw woning zo warm mogelijk kan krijgen. Een warmtepomp is een apparaat dat ervoor zorgt dat er warme lucht in je huis komt. In dit artikel leer je hoe een warmtepomp werkt!

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een toestel dat gebruik maakt van hernieuwbare energie uit de omgeving om huizen of gebouwen te verwarmen of te koelen. Een warmtepomp kan bijvoorbeeld gebruikmaken van de warmte die vrijkomt bij het verbranden van aardgas, of de warmte die in de grond zit. Op die manier hoeft er minder fossiele brandstof gestookt te worden om een huis of gebouw te verwarmen, en dat betekent minder uitstoot van koolstofdioxide.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, afhankelijk van het soort systeem dat ze gebruiken. Sommige warmtepompen gebruiken een bodem- of grondwaterbron, terwijl andere warmtepompen lucht als bron gebruiken. Bodemgestuurde warmtepompen zijn doorgaans efficiënter en hebben een langere levensduur dan luchtgekoelde warmtepompen.

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp is een zeer efficiënte manier om je huis te verwarmen en/of koelen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, maar ze werken allemaal volgens hetzelfde principe: ze halen de warmte (of kou) uit de lucht, bodem of waterbronnen en geven die aan je huis. Dit betekent dat je minder gas of elektriciteit nodig hebt om je huis op temperatuur te brengen of te houden.

Warmtepompen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Een gemiddelde woning bespaart ongeveer €700 per jaar met een warmtepomp. Dit bedrag kan nog hoger uitvallen als je ook gebruik maakt van de mogelijkheden om gratis energie op te wekken met een warmtepomp, zoals bijvoorbeeld met een aardwarmtepomp of waterkrachtcentrale.

Nadelen van een warmtepomp

Als je kiest voor een warmtepomp, moet je er wel rekening mee houden dat de aanschafprijs relatief hoog is. Ook de installatiekosten zijn niet mals. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een warmtepomp niet zo efficiënt is als een gaskachel wanneer het buiten koud is. Bij temperaturen onder de 0°C wordt de warmte die een warmtepomp genereert minder snel opgenomen door het huis, waardoor er meer energie nodig is om hetzelfde binnentemperatuur te behalen.

Hoe kies ik de juiste warmtepomp?

Als je een warmtepomp wilt kopen, moet je eerst weten welke soort je nodig hebt. Er zijn twee hoofdtypes warmtepompen: lucht-lucht en bodem-water. Lucht-lucht warmtepompen worden voornamelijk gebruikt in woningen, terwijl bodem-water warmtepompen voornamelijk worden gebruikt in bedrijven.

Wat is het verschil tussen de twee? Lucht-luchtwarmte pompen halen hun warmte uit de buitenlucht en circuleren die via een systeem van ventilatoren door de woning. Dit type is goedkoper dan een bodem-waterwarmte pomp, maar heeft ook een lagere COP (coëfficiënt of performance), wat betekent dat het minder energiezuinig is.

Bodem-waterwarmte pompen halen hun warmte uit de grond of hetz water in de grond en brengen die naar binnen via een systeem van leidingen. Dit type is duurder dan een lucht-lucht warmtepomp, maar heeft een hogere COP, wat betekent dat het energiezuiniger is.

Als je nog steeds niet zeker weet welk type warmtepomp het beste bij jou past, neem dan contact op met een erkende installateur in jouw regio.