Een stappenplan voor verduurzaming van de woning

Een aantal stappen die je kunt ondernemen om je huis te verduurzamen.

Wat is verduurzaming?

“Verduurzaming” is het proces waarbij een bestaand gebouw of huis wordt aangepast om het energiezuiniger te maken. Dit kan door verschillende maatregelen, zoals het isoleren van de woning, het vervangen van oude apparaten door energiezuinige modellen en het aanpassen van de verwarming en verlichting.

Stappenplan voor verduurzaming van de woning

1. Begin met het isoleren van de woning. Dit kan je doen door middel van dubbel glas, dakisolatie of vloerisolatie.

2. Zorg ervoor dat er geen tocht in huis is. Controleer alle kieren en ga eventueel na of er spouwmuren zijn aangebracht.

3. Vervang oude verwarmingssystemen door nieuwe, energiezuinige systemen. Denk hierbij aan een warmtepomp of pelletkachel.

4. Pas je levensstijl aan door bijvoorbeeld minder te stoken en meer te gaan lopen of fietsen.

Energiebesparende maatregelen

– Begin met het isoleren van je woning. Dit is de eerste stap naar energiebesparing en zal je flink wat geld besparen op je energyrekening.
– Vervang alle oude, inefficiënte apparaten voor A-labelapparaten. Denk aan een nieuwe koelkast, wasmachine of vaatwasser.
– Verlichting is ook belangrijk als het gaat om energiebesparing. Vervang alle oude gloeilampen in huis door LED-lampen of spaarlampen.

Isolatie

Om je woning duurzamer te maken is het belangrijk om te investeren in goede isolatie. Hierdoor bespaar je niet alleen energie, maar ook geld. Een stappenplan voor verduurzaming van de woning:

1. Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is. Dit kan door de muren, vloer en dak te laten isoleren.
2. Investeer in zonnepanelen, dit bespaart energie én levert je geld op aan terugverdientijd.
3. Vervang oude verwarmingssystemen door nieuwere, energiezuinigere systemen, zoals een warmtepomp of pelletkachel.

Ventilatie

Deze kwestie is van groot belang, want een slecht geventileerde woning is niet alleen ongezond, maar leidt ook tot hogere energiekosten. Het is daarom aan te raden om de ventilatie in uw woning goed te regelen. Dit kan op verschillende manieren:

– Zorg ervoor dat er altijd voldoende frisse lucht binnenkomt door ramen en/of deuren open te zetten wanneer het kan.
– Regel de temperatuur in huis zo optimaal mogelijk, zodat er minder behoefte is aan verwarming of koeling.
– Investeer in een goede mechanische ventilatiesysteem (MV) met warmte terugwinning (WTW). Dit zorgt ervoor dat er altijd voldoende frisse lucht binnenkomt, terwijl er ook minder energie verloren gaat. Een MV met WTW is wel enige investering, maar u gaat hiermee flink besparen op de energierekening.
– Als u toch liever geen MV met WTW installeert, is het aan te raden om tenminste regelmatig (bijvoorbeeld eens per week) de woning ventileren door alle ramen en deuren tegelijk open te zetten.